Sporządzając budżet weselny dla pary młodej przyszło mi do głowy aby napisać kilka słów na temat tworzenia budżetu dla osób, które zamierzają same zorganizować sobie wesele.
Przy współpracy z konsultantem taki budżet dostaje się w prezencie a  konsultant czuwa nad jego realizacją i aktualizacją.
Budżet weselny to nie  podsumowanie wydatków i wpisanie je do tabelki, ale przede wszystkim  założenia, które pozwolą nam utrzymać swoje wydatki w ryzach – taki biznes plan:)
Wiele par przychodzi do mnie z wizją swojego wesela. Wiedzą jaki chcieliby lokal, kwiaty, dekoracje natomiast budżet rzadko kiedy jest doprecyzowany. Najczęściej pary podają kwotę i zaraz zastrzegają, że jakby co to mogą wydać więcej, ale woleliby jednak mniej.
To bardzo utrudnia podanie realnych kosztów, gdyż nie wiem, co oznacza więcej lub mniej i czy to „więcej” naprawdę istnieje 🙂
Drugim problemem przy samodzielnej organizacji jest nieznajomość cen, stąd pary nie wiedzą, czy przepłacają, czy właśnie znalazły cudowną okazję.
W trakcie przygotowań tworzymy w zasadzie dwa budżety: budżet wstępny i właściwy . Dziś o tym pierwszym.

 

1. BUDŻET WSTĘPNY
Musimy go stworzyć, aby mieć świadomość, w jakim kierunku podążamy i czy wybrani przez nas podwykonawcy mieszczą się w założonych przez nas kosztach. Jeżeli nie mamy takiego wędzidła a wybieramy tylko podwykonawców, którzy nam się podobają, możemy znacznie przekroczyć nasze finansowe możliwości.
Z drugiej strony możemy przesadzić też na oszczędzaniu 🙂
Ponieważ organizując wesele po raz pierwszy najczęściej nie znamy cen podwykonawców musimy poradzić sobie w inny sposób. Podstawą jest określenie maksymalnej kwoty,  którą chcemy wydać (co nie oznacza, że musimy), a następnie przyjęcie poniższego założenia:
1. Przyjęcie (menu, alkohol, ciasta, torty) – 50% kwoty przeznaczonej na wesele
2. Koszty ceremonii – 2%-3%
3. Kwiaty 8%-10%
4. Rozrywka/muzyka – 8%-10%
5. Foto/video – 10%-12%
6. Papeteria – 2%-3%
7.Obrączki 2%-3%
8. Ubiór 8%-10%
9. Transport 2%-3%
10. Prezenty 2%-3%
11.Różne 5%
Przy takim założeniu dokładnie wiemy, jakie są nasze możliwości i w jakich cenach powinniśmy szukać podwykonawców. Co dają nam jeszcze te informacje?
Najważniejsza wiadomość to ta, że na całe przyjęcie przeznaczymy ok 50% naszego budżetu.
Żeby to lepiej wyjaśnić posłużę się konkretnymi kwotami. Jeśli zaplanowaliście wydać 50 tys. na wesele to z tego 25 tys. to menu (jedzenie + alkohol).
Jeśli więc chcecie zaprosić 100 osób to menu + alkohol  wyniesie 250 zł/os.
Ta wiedza daje nam więc informację o rodzaju lokalu, na jaki możemy sobie pozwolić oraz o ilości gości.
Jeśli więc chcecie podnieść cenę za menu konieczne będzie zmniejszenie liczby gości lub zwiększenie kwoty bazowej.
Podobnie z pozostałymi elementami naszego budżetu.
Przy pracy nad weselem ten budżet ulega zmianom – zmieniają się potrzeby, nagły przypływ lub brak oszczędności powodują, że zmieniają się również kwoty budżetu wstępnego. I tak rodzi się budżet właściwy, o którym następnym razem.